Articol

Recomand cartea Tot ce strălucește

Bună tuturor, azi vreau să Recomand cartea Tot ceea ce strălucește de Nicoleta Mariana Orlea.

De unde și până unde această carte?

Ei bine, acum câteva zile am primit un mail tare emoționant de la o cititoare. Numele ei este Madalina, vine din partea asociației Autism Voice. Aceasta mă întreba daca aș vrea să citesc cartea lor în format digital și apoi să mi spun părerea despre ea. Imediat am spus un mare DA.

Eu sunt împotrivă discriminării, de orice tip, dar mai ales când vine vorba de cei mici și speciali care nu se pot apăra singuri.

Cartea aceasta este un mănunchi de povești despre viețile acestor copilași. Mai exact 20 de povestiri incluse în 168 de pagini.

Este a doua carte pe care o termin anul ăsta și sunt foarte mândră că am ales să spun DA.

Cred că am atins cota maximă de curiozitate așa că am să vă spun părerea mea sinceră despre ce am citit.

Lectura mea a durat cam două zile și vă asigur că puteam să o fac și într-o singură zi. Din păcate fiind în preajma sesiunii, a trebuit să o las mai moale cu alte activități.

Revenind la subiectul în sine. Vă zic sincer că citirea acestei cărți m-a trecut prin multe stări. Am ras, am plâns, am fost dezamăgită de sistem, dezagamita de oameni în general.

E foarte trist că în anul 2021 oamenii încă se mai uita strâmb daca pronunți cuvântul autism.

Eu mă consider un om foarte empatic și am simțit durerea din spatele cuvintelor. M-a emoționat scrisoarea bunicului către nepotul lui:

Fac eforturi în fiecare zi să nu judec, să nu compar, să nu mă înfurii și nu reușesc mereu, ceea ce mă supără mai mult decât aș vrea să recunosc.

Am aflat ce luptă grea duc cei ce sunt atinși de aceasta tulburare de comportament. Pe lângă ei mai sunt și părinții și familia care se luptă cu sistemul și cu oamenii din jur. Totul începe cu aflarea veștii. Din păcate nu toți vor să o accepte, unii plâng, alții se înfurie, e un carusel de emoții. Până la urmă își dau seama că își iubesc copilul așa cum e și aleg să lupte alaturi de el.

Se fac sacrificii enorme pentru că recuperarea presupune multe ședințe de terapie. Mai exact Terapia ABA. Din păcate nu toate orașele au astfel de centre. De costuri nu mai spun.

Toate astea ajuta puțin cate puțin ca acel copil să se îndrepte către o viață completă.

Nu e deloc simplu.

Unora le poate lua ani de zile doar că să pronunțe cuvântul mamă. Dar ce mai contează când iți vezi puiuțul fericit?

Cartea aceasta m-a dus cu gândul la o experiență pe care am trăit-o în vara anului 2019.

Eram la mare și când am ajuns la șezlongul meu am obersvat că un băiețel stătea pe locul meu. În momentul în care ne-am apropiat de șezlong mama lui i-a spus să se puna pe șezlongul lor.

Băiețelul nu a reacționat. Noi i-am spus mamei lui că mai poate sta până ne dezbracăm noi. Mama lui continua să îi spună să vină, ba chiar l-a tras ușor de mănă. Moment în care el s-a pus în nisip și a rămas acolo.

Nu înțelegeam ce se întâmplă, inițial am crezut că băiatul nu aude. Cu mai multe intervenții doamna a reușit să îl ia din fata șezlongului nostru și am putut să mă așez.

Se juca în nisip, dădea din mâini, am vrut să nu îi pun o eticheta desi undeva în sufletul meu știam că are ceva. După ceva timp a intrat în apa și am încercat să îi observ un pic comportamentul.

Își astupa urechile și deși avea un colac cu el, nu intra decât puțin cu picioarele în apă. După vreo 5 minute se întorcea înapoi și tot așa.

A trecut o zi și următoarea ne-am întâlnit cu ei iar.

Mama lui a rugat-o pe mama mea să se duca puțin cu el în apă cât ea îl caută pe soț. Ce mi-a povestit mama după ce s-au întors din apa mi-a frânt inima pe loc.

Erau oameni care se uitau la el urat și ziceau: De ce l-ai adus în apă daca e nebun, IA-L DE AICI!

Am simțit cum o părticică din mine moare acolo, vă zic sincer.

Mi se pare crunt să spui așa ceva, atât ca mama, cât și ca, copil.

Mai ales daca ești părinte, ar trebui să te pui în locul părinților lui, daca vrei să ai un copil, ar trebui să te gândești că putea să fie al tău. Oamenii sunt atât de insensibili și asta am simțit-o pe pielea mea dar și din mărturiile din carte.

Militez contra discriminării, nimeni nu ar trebui să simtă așa ceva pe pielea lui.

Recomand cartea Tot ceea ce strălucește oricui. Momentan ea se afla doar în varianta digitală, o găsiți dând click aici. Ea costă 65.45 lei.

Aceasta are scop caritabil. Banii se vor duce către programele de recuperare a copiilor cu autism din cele doua centre ale lor. Așa că pe lângă faptul că vă informați, faceți și o faptă bună.

În încheiere vreau să le mulțumesc celor de la Autism Voice, și să îi felicit pentru carte pe toți cei implicați. Vă urez succes cu tipărirea cărții, mie mi-a plăcut enorm.

Este o carte pe care toți oamenii ar trebui să o citească. Un fel de manifest al conștientizării autismului.

Cam atât pentru azi, până data viitoare:

Să aveți o zi superbă!