Articol

Recenzia zilei: Malnata de Beatrice Salvioni

Bună tuturor, azi revin cu Recenzia zilei și de data asta vorbim despre Malnata de Beatrice Salvioni.

Vreau pentru început să le mulțumesc celor de la Editura Litera că mi-au oferit-o. De cum am citit titlul am fost atrasă de carte. Eu nu prea am obiceiul să citesc descrierea înainte, dar pentru aceasta am făcut o excepție.

Trebuie să recunosc și faptul că sunt atrasă de cărțile care au ca și loc de desfășurare Italia fascistă. Nu știu de unde pornește curiozitatea mea, dar subiectul este unul care mă interesează. Trecând de aceste detalii, cartea vorbește despre prietenia dintre două fete, Francesca și Maddalena (sau Malnata). Francesca este o fată cuminte, ascultătoate, căreia îî place să meargă la școală. Pe când Malnata e fix opusul, genul de fată care provoacă belele.

I se spunea Malnata și nu-i placea nimanui de ea.

Să-i pronunți numele aducea ghinion. Era o vrăjitoare, una dintre cele care aduceau peste tine suflul morții. Îl avea pe dracul în ea și nu trebuia să-i adresez nici un cuvânt.

Acestea erau doar câteva dintre lucrurile care se spuneau despre Malnata, care s-ar traduce: blestemata. Lucruri în care până și ea ajunsese să creadă. Însă aceasta era o fetiță săracă dar curajoasă. Îi apăra pe cei slabi și îi ataca pe cei ce nu erau corecți.

În timp a reușit să se creeze o relație foarte frumoasă de prietenie între cele două protagoniste.

Ambele fete se schimbă, trec prin tot felul de peripeții, ce ceartă, se maturizează, evoluează.

După cum spuneam și la începutul recenziei, acțiunea se petrece în Italia fascistă, fapt pentru care se vorbește foarte mult despre fascism. Numele lui Mussolini apare dese ori menționat, de asemenea tema războiului este una pe care se pune accent în această carte. Știți că nu mi place să dau spoilere, așa că voi spune căteva lucruri despre final și cu aceasta voi încheia ce aveam de zis.

Îmi place că nu a avut un sfârșit previzibil, chiar nu mă așteptam la acel final și nimic din acțiune nu mă ducea cu gândul la acesta. Pot spune că e genul de final deschis pe care l-am mai găsit și cu alte ocazii. Nu pot spune că e neapărat preferatul meu, pentru că voiam să știu concret ce s-a întâmplat cu cele două, dar totuși sunt mulțumită și așa.

Per totatal consider că este o carte bună. Este o lectură ușoară, se citește repede, are scrisul mare, ceea ce mi place, așadar vi-o recomand.

Și cam asta a fost pentru azi.

Pană data viitoare:

Să aveți o zi superbă!