Articol

Prietena mea geniala de Elena Ferrante

Elena Ferrante

Bună tuturor. Am citit recent Prietena mea geniala de Elena Ferrante.

Este o carte pe care mi-o doream atât de mult, asta pentru că am văzut deja și serialul difuzat pe Hbo go. Așa că luna asta mi-am ales-o de la libris.ro și nu mi pare rău de alegerea făcută. Această carte face parte dintr-o tetralogie. Dacă mă urmăriți știți că am mai zis că eu nu sunt fană serii de cărți. De data asta am făcut o excepție.

Povestea asta mi se pare unică și ceva ce n am mai întâlnit. Avem ca protagoniste două fetițe Elena și Lila, care sunt urmărite până în perioada bătrâneții. Acțiunea se desfășoară în anii 1950 într-o mahala din orașul Napoli.

În această primă parte vedem transformarea clară a celor două fetițe în adolescente. Vedem ce le place, ce își doresc de la viață, cum se tranformă atât psihic cât și fizic.

Se pune mare accent pe prietenia lor și ce m-a uimit a fost faptul că deși cele două se iubeau, erau și foarte geloase una pe cealaltă. Elena pe Lila din cauză că era mai frumoasă, mai atrăgătoare, mai mătură. Lila pe Elena pentru că a reușit să își continue studiile în timp ce ea a trebuit să abandoneze.

Elena Ferrante

Avem parte și de tot felul de intrigi puse la cale de cele două adolescente. Vedem și un oraș măcinat de sărăcie. Oameni împinși să recurgă la gesturi necugetate din cauză că vor să devină bogați.

Ce să mai, m-a impresionat. Vă recomand totuși să vedeți întâi serialul, pentru că veți simți altfel cartea. Când citeam auzeam parcă vocea autoarei, parcă îmi vorbea.

Efectiv am devorat-o. O iei în mână și nu vrei să o mai lași jos până nu o termini de tot.

Cam atât, nu vreau să dau mai multe spoilere, vă las să descoperiți voi.

Până data viitoare:

Să aveți o zi superbă!!!